Kay Bojesen zebra & Kay Bojesen elefant – 2 træfigurer fra savannen

0

Kay Bojesen begyndte at designe træfigurer, da hans søn fik brug for noget holdbart legetøj. Han deltog i en konkurrence med 4 stykker legetøj i 1922 og 10 år senere, i 1932, fik han sit gennembrud på en udstilling.

Kay Bojesen var egentlig sølvsmed, men hans træfigurer udviklede sig hurtigt til at være kendt dansk design og ikoner. Legetøjet blev engang leget meget med af danske børn i mange hjem, men i dag fungerer træfigurerne mest som ikoniske pyntegenstande og samlerobjekter.

Kay Bojesen zebra blev tegnet i 1935 og Kay Bojesen elefant blev designet i 1953. Det er derfor 2 meget gamle klassikere, som vi har at gøre med. Den ene er i håndmalet bøgetræ og den anden er lavet i egetræ, der ikke er malet.

De kan stå rigtig fint sammen eller du kan udse dig én af dem, som du gerne vil have til din vindueskarm eller kommode derhjemme. De kan også stilles sammen med nogle af Kay Bojesens andre træfigurer og på den måde lave en smuk samling af dyr, der fungerer som lækre indretningsgenstande.

Det der gør Kay Bojesens træfigurer værd at samle på er den måde de er forbundet på tværs. Der er designet mange sangfugle fra norden og mange eksotiske dyr fra syden. Men ens for dem alle er humoren, sjælen og personligheden, som dyrene har i deres design.

Typisk kan dyrene stilles på forskellige humoristiske måder og de kan kombineres, så eksempelvis nogle af de andre dyr kan ride på elefanten.

Kay Bojesen zebra

Zebraen er en tidløs klassiker, der er designet i en minimalistisk stil med farverne sort og hvid samt runde og enkle former. Den bliver aldrig forældet og kan derfor stå i dit hjem i mange år og holde hele livet. Typisk går sådan en træfigur endda i arv til de følgende generation.

Hvis du allerede selv ejer en Kay Bojesen zebra kan du overveje om der er nogen i din familie eller din vennekreds, der kunne bruge et flot stykke dansk design. Giv dem zebraen i gave til konfirmation eller fødselsdag.

Det er en perfekt gaveidé til dig, der vil glæde andre med Kay Bojesen zebra.

Kay Bojesen zebraens gamle historie

Zebraen stammer fra en original skitse, som Kay Bojesen tegnede i 1935. Den er derfor fra starten af Kay Bojesens succes med træfigurer og har uden tvivl været på mange børneværelser i hele landet.

Kay Bojesen samlede inspiration til sine træfigurer fra mange forskellige kontinenter. Dette er zebraen et godt eksempel på.

Kay Bojesen begyndte at tegne dyr fra den afrikanske savanne, og zebraen var det første eksotiske dyr, der kom til samlingen af træfigurer. Efterfølgende kom zebraens venner til og det var aben, elefanten og flodhesten.

Design og materialer

Zebraen er 14 centimeter høj og lavet i bøgetræ. Den er håndmalet i farverne sort og hvid og man er derfor ikke i tvivl om at det er en zebra.

De simple striber og formen på zebraen gør at denne zebra ikke er ligesom alle andre zebraer. Den har sin egen personlighed og derfor også sit helt eget udseende.

Ligesom i Afrika, så fungerer denne zebra rigtig godt i flok. Det ser meget specielt ud, når Kay Bojesen zebra får lov til at stå sammen med 5 eller 10 andre zebraer, som om den var tilbage i Afrika med sin flok. Den fungerer dog også fint alene som pyntenips til hylden ved siden af en plante eller en lysestage.

Sidst, men ikke mindst kan du placere zebraen sammen med dens venner, som eksempelvis kunne bestå i aben, elefanten, flodhesten eller nogle af de nordiske dyr, som eksempelvis bjørnen, sangfuglene eller kaninen.

Det bedste med Kay Bojesens trædyr er at de alle sammen kommer godt ud af det med hinanden.

Kay Bojesen elefant

Kay Bojesen elefant er en meget kendt træfigur, der er lavet i noget flot og kvalitetssikret egetræ, så du er sikker på at få en elefant, der er smuk og fin i sin udformning.

Denne træfigur kan gives til personer i alle aldre. Børn vil kunne lege med den, som Kay Bojesens dreng gjorde, og voksne vil nyde det æstetiske og traditionelle danske design i vindueskarmen. Elefanten kommer desuden i en rigtig fin gaveæske.

Så den er derfor en ideel gaveidé til venner, niecer, nevøer eller andet familie, som endnu ikke har en Kay Bojesen elefant.

Med Elefanten designet af Kay Bojesen, får du den velkendte træfigur i smukt egetræ. Lad den pynte alene eller sammen med andre af Kay Bojesens træfigurer i vindueskarmen, på reolen eller i børneværelset, og glæd dig over at eje en designklassiker helt tilbage fra 1953.

Det er samtidig en rigtig god gaveide, og kan gives til alle aldre i den flotte gaveæske, den kommer i.

En historisk elefant

Elefanten er designet i 1953 og er derfor næsten 20 år yngre end dens ven zebraen.  Men den har altså stadig rigtig mange år på bagen. Dens design er tidløst og derfor er elefanten ikke, og vil aldrig, blive forældet.

Den vil fortsat se smart ud på hylden uanset hvilket årti, vi er i

Ligesom zebraen er designet til elefanten inspireret af Afrikas savanne. Derfor er også elefanten specielt knyttet til de andre eksotiske dyr, som Kay Bojesen har tegnet. På en hylde med de andre trædyr, ser det ud som om elefanten er tilbage i sit afrikanske miljø.

Design og materialer

Kay Bojesen elefant er 14,5 (16 ifølge Kay Bojesens hjemmeside)centimeter høj og den er lavet i egetræ. I modsætning til zebraen er elefanten ikke malet. Den har derfor et rigtig fint udtryk, da træet får elefanten til at virke naturlig og straks på en til at tænke på elefanter i regnskoven.

Elefanten er helt unik, da den er meget charmerende og humoristisk. Den kan nemlig dreje på hovedet og derved vise sin personlighed. Derudover kan den også opføre sig som en rigtig elefant fra Afrika. Den kan nemlig stå på benene og dette får den til at vise følelser på en ny måde.

Desuden er elefanten designet til at kunne bære flere af de andre træfigurer på ryggen, blandt andre bjørnen. Dette har Kay Bojesen designet for at kunne blande virkelighed med fantasi, da det er vigtig for børn, der leger, med træfigurerne, at alle dyrene kan lege sammen.

Elefanten der er pæn for evigt

Denne træfigur er i egetræ og her vil du få en lille forklaring på, hvorfor din elefant vil være pæn for evigt. Det er nemlig sådan med egetræ at når det står fremme, så bliver det påvirket af det lys, der rammer den. Derfor forbliver træet ikke den helt samme farve, som det er, når du først får leveret elefanten.

Egetræet vil få en glød, så elefanten får endnu mere personlighed med tiden. Den bliver simpelthen pænere med tiden.

Selvom elefanten bliver pænere med tiden kan den stadig blive støvet, når den står fremme. Derfor kan det være rart at vide, hvor den skal rengøres. Det er nemlig vigtigt at du ikke bruger vand på elefanten eller tørrer den af med en våd klud.

Elefanten skal aftørres med en tør klud for at vedligeholde det flotte egetræ på bedste mulige måde.

Elefanten, zebraen og deres venner

Hvis du ikke er så bekendt med Kay Bojesens træfigurer udover Kay Bojesen elefant og Kay Bojesen zebra, som du har læst om her,  så er her en hurtig gennemgang af de forskellige trædyr, der findes, som Kay Bojesen har tegnet.

I næsten samme udformning som zebraen, findes også hesten. Den er i valnøddetræ og ligner derfor en brun hest, som har en lædersnor som seler. Udover hesten findes også sangfugle, spurve og turtelduer, hunden og gravhunden, bjørnen og søpapegøjen. Af de eksotiske dyr er der, som nævnt tidligere, aben og flodhesten.

Alle disse dyr kan med fordel stilles sammen, så de kan interagere med hinanden. Mange af dem har funktionen at de kan stilles på forskellige måder, så deres personlighed skinner igennem og ellers er det bare op til dig og din fantasi at positionere dem, så de fortæller en historie.

Det var nemlig Kay Bojesens oprindelige idé med de skønne træfigurer, at de skulle hjælpe fantasien på vej og give børn og voksne lov til at drømme sig væk til en helt anden verden. En verden hvor dyr af forskellige arter kan lege sammen i harmoni.

Produktionen af træfigurerne i dag

Efter Kay Bojesens død førte hans kone den familieejede virksomhed videre. Efter 1990 er det dog Rosendahl Design Group, der har produceret træfigurerne. De bruger stadig Kay Bojesens designs til at lave smukke træfigurer til danske hjem.

Rosendahl Design Group sørger for en god produktion af træfigurerne, hvortil der bliver anvendt bæredygtigt træ. Produktionen af alle trædyr er blevet flyttet til Asien på grund af den forhøjede efterspørgsel, der er på Kay Bojesen træfigurer. Dog bliver den ikoniske træfigur aben fortsat produceret i Danmark

Aben bliver drejet hos Brdr. Krügers, som er stolte over at varetage produktionen af designikonet.

Kay Bojesen zebra og Kay Bojesen elefant er begge blevet designet og produceret, mens Kay Bojesen havde sin familieejede virksomhed, hvor alt trælegetøjet blevet drejet.

Share.

About Author

Comments are closed.