Kay Bojesen fugl & Kay Bojesen turtelduer – Dansk design til dit hjem

0

I 1950 tegnede Kay Bojesen designet til sangfuglen. Oprindeligt var der sangfuglen Pop, men siden er der kommet flere sangfugle til samling og endda et par Kay Bojesen turtelduer. De er alle en del af Kay Bojesens træfigurer.

Kay Bojesens træfigurer er dansk design og der findes tit én eller flere figurer i de fleste danske hjem. Der er en helt speciel historie og gode værdier forbundet med Kay Bojesens ikoniske træfigurer.

Kay Bojesen sangfugl Alfred er den eneste sangfugl, der ikke er malet. Den er ren i sit udtryk og i sin fremstilling af ubehandlet og røget egetræ.

Sangfuglen Pop er lavet af malet bøgetræ og der er siden kommet flere sangfugle til familien i andre flotte farver.

Både sangfuglen Pop, Alfred samt turtelduerne er værd af investere i, da de er små stykker dansk historie, arv og tradition i form af fine samlerobjekter, der pryder i vindueskarmen.

Alle disse træfigurer kom til, da Kay Bojesen fik en søn. Kay Bojesen var sølvsmed, men begyndte at lave trælegetøj, da hans søn fik brug for noget legetøj, der ikke så nemt ville gå i stykker, men som var mere holdbart. Han deltog i en konkurrence i 1922 med flere stykker af hans trælegetøj og med tiden kom der flere og flere stykker legetøj til samlingen.

Denne samling er blevet stor og tæller blandt andre den ikoniske Kay Bojesen abe, Kay Bojesen bjørn, Kay Bojesen elefant, Kay Bojesen sangfugl, Kay Bojesen turtelduer og mange, mange flere.

Kay Bojesen fugl

Kay Bojesen fugl blev designet i 1950. Den er siden blevet produceret af Rosendahl Design Group, som også har videreudviklet designet. De har gjort det i Kay Bojesens ånd og har derfor blot tilføjet nogle ekstra udgaver i andre farver.

Kay Bojesen fugl blev derfor først produceret længe efter Kay Bojesens tid.

Kay Bojesen fugl findes i 2 designs, nemlig Kay Bojesen sangfugl Pop og Kay Bojesen sangfugl Alfred. Mens Kay Bojesen sangfugl Alfred er i ubehandlet og røget egetræ er sangfugl Pop fremstillet af bøgetræ, der er blevet malet i flotte farver, nemlig rød, grøn og sort.

Pop har fået sig nogle søskende i form af fugle i samme design, men malet i andre farver og dermed er familien af sangfugle blevet stor.

Kay Bojesen sangfugl – Pop

Denne sangfugl fik sit navn af en ret spøjs årsag. Kay Bojesen yndlingsdrik var danskvand og det var denne drik, der lagde navn til Pop.

Danskvand hedder nemlig ”soda pop” på engelsk. Sangfuglen Pop blev først sat i produktion i 2012, selvom Kay Bojesen havde tegnet den i 1950.

Den har altså været længe undervejs og blev først sat i produktion af Rosendahl Design Group i 2012 efter Kay Bojesens familieejede virksomhed blevet overdraget til dem.

Sangfugl Pops design og materiale

Sangfuglen Pop er drejet i kvalitetsbøgetræ. Formerne er bløde og enkle. Der er ingen skarpe kanter. Fuglen er derimod blid og har runde former. Dette gør den minimalistiske og moderne. De måler 15,1 cm i højden og 15,8 cm i længden.

Kay Bojesen sangfugl Pop er håndmalet i rød, grøn og sort. Den skinner glansfuldt og de stærke farver gør sangfuglen livlig.

Hvis Pop skulle blive lidt støvede kan han tørres af med en tør klud og så er han rigtig fin igen.

Sangfugl i mange farver

Kay Bojesen sangfugl Pop er malet i farverne rød, grøn og sort. Denne sammensætning af farver er den klassiske. Kroppen er en skarp rød farve, hovedet er en flot grøn farve og næbbet sort. Benene er malet orange og øjet træder frem idet det er malet hvidt. Denne kombination af farver var den første af sin slags.

Sangfuglen Pop har 5 søskende. Pops 5 søskende er sangfuglene Ernst, Kay, Sunshine, Ruth og Peter. De er alle opkaldt efter Kay Bojesen og medlemmer i hans familie. Alle sammen er håndmalet i hver deres egen farver og de har alle hver deres personlighed.

Ernst er malet i grålige toner med sort næb og fødder. Sangfugl Kay er malet i blålige farver med orange øjne fødder.

Sunshine har en smuk grønlig farve, som er krydret op med blå fødder og et gult hoved. Ruth er feminin med sin rosa og røde nuancer. Peter er mest sort, idet både krop og næb er sort og kun hovedet er rødt.

Brugen af farver er gennemtænkt og farverne er i den grad rene og stærke. De giver dig mulighed for at give din indretning spræl. Det giver rigtig god mening at have mange eller alle sangfuglene stående sammen.

Med hver deres individuelle farver symboliserede den forskellighed, der også er blandt mennesker. Du kan sammensætte dem på kryds og på tværs, som det passer dig eller som det passer ind i din indretning. Du kan også vælge at have flere af sammen art stående sammen.

Med samme art menes samme farver og derfor vil det virke som om fuglene hygger sig i selskab med sin helt egen familie. Men uanset farve er de alle i familie sammen og derfor ser det også smukt og harmonisk ud, hvis du eksempelvis har Kay Bojesen sangfugl Pop stående sammen med Kay og Sunshine.

Kay Bojesen sangfugl – Alfred

Sangfugl Alfred er en god måde at invitere naturen indenfor på. Det lækre egetræ og fuglen med sine bløde former minder én om den skønne natur udenfor. Naturmaterialer som ubehandlet træ er blevet meget moderne.

Derfor er sangfuglen god som indflyttergave, da den straks giver indretningen et naturligt udseende.

Kay Bojesen har desuden designet en lille studenterhue, der passer til sangfuglen. Det gør sangfuglen og studenterhuen til ideelle gaver til den nye student.

Sangfugl Alfreds design og materiale

Kay Bojesen sangfugl Alfred er fremstillet i egetræ. Der er anvendt både ubehandlet egetræ og røget egetræ. Denne blanding af ubehandlet og røget egetræ er anvendt, så fuglens krop får en lysere farve end næbbet og fødderne samtidig med at det er den samme træsort, der er anvendt.

Alfred måler 16 centimeter i længden, 15 centimeter i højden og 7,5 centimeter i bredden. Denne størrelse gør at sangfuglen kan stilles hvor som helst. Den er ikke for stor til nogen reol, kommode bord.

Du kan sagtens have flere sangfugle stående sammen, men er du ude efter det romantiske udtryk kan du med fordel købe Kay Bojesen turtelduer som kommer i en æske med 2 stk.

Kay Bojesen turtelduer -2 stk

Turtelduer er i ornitologien kendte for at være med deres partner hele livet og dette er inspirationen og tankerne bag de smukke træfigurer. Kay Bojesen turtelduer er en smule mindre end sangfuglene, men ellers er designet det samme som det Kay Bojesen tegnede i 1950.

De er dog først blevet sat i produktion af Rosendahl Design Group som en relancering længe efter Kay Bojesens død. Turtelduerne eller Love Birds, som de kaldes på engelsk, er et symbol på samhørighed og en hyldest til kærligheden.

De to små forelskede fugle kan stilles på mange forskellige søde og kærlige måder. De er uadskillelige og har typisk opmærksomheden fokuseret på hinanden. De kan stå side om side eller vendes imod hinanden, så det ser ud som om de står og kysser.

Det er romantiske træfigurer, der minder én om værdien af kærlighed og partnerskab.

Turtelduernes design og materiale

Det giver meget god mening at, når du køber Kay Bojesen turtelduer, så får du 2 duer. Turtelduerne ville ikke være turtelduer, hvis ikke der var 2 af dem i et par. Dette er den vigtigste egenskab ved dette samlerobjekt og selve kernen i designet.

I hvert par af Kay Bojesens turtelduer er der én af duerne, der har lyst næb og én der har mørkt næb. Den due med det lyse næb har en krop i mørkt træ, hvor den due med det mørke næb har en krop i lyst træ.

Denne sammensætning giver fuglene et skandinavisk udseende og passer godt ind i det minimalistiske hjem.

Forskellen på det lyse og det mørke træ er som tidligere nævnt den samme forskel, der er på ubehandlet egetræ og røget egetræ. Det lyse træ er ubehandlet egetræ, hvor det mørke træ er tegn på at egetræet er røget. Dette gør det muligt for at lave 2 duer, der er ens, men alligevel forskellige på samme tid.

Turtelduerne har en højde på 8,8 cm, der gør dem til 2 små fine pyntegenstande til kommoden, hylden, natbordet eller vindueskarmen.

Kærligheden i centrum

Begrebet ”turtelduer” bruges typisk om et livslang kærlighed. Turtelduer i naturen har et parringsspil, hvor de viser sig frem overfor hinanden. Det er deres måde at flirte med hinanden på. Derfor kan man også bruge ”turtelduer” om et nyforelsket par. Men egentlig er turtelduer i ornitologiens verden kendte for at mage for livet. Det vil sige at de bliver hos deres partner hele livet. I medgang og i modgang.

Kay Bojesens turtelduer symboliserer på den måde kærlighed, men også forskelligheden i 2 individer. De 2 turtelduer har modsat farvet træ, hvilket kan siges skal symbolisere den forskellig der er mellem 2 individer i et par. Modsætninger mødes og forelsker sig og dette er helt klart en del af designet.

Netop på grund af denne symbolik til Kay Bojesens design er turtelduerne perfekte som bryllupsgave til det nygifte par på deres bryllupsdag. De kan også gives som en sød, betænksom morgengave til bruden eller de kan placeres som topfigur øverst på bryllupskagen.

Alternativ kan Kay Bojesen turtelduer være perfekte som gave til kobberbryllupsparret, sølvbryllupsparret,  guldbryllupsparret eller endda diamantbryllupsparret.

Share.

About Author

Comments are closed.